H Ταϊβάν θέλει επειγόντως αναγνωριστικά pods και επιπλέον Harpoon   

0
21

Μοιραστείτε το άρθρο

Προς άμεση προμήθεια έξι αναγνωριστικών ατρακτιδίων από τις ΗΠΑ με δυνατότητα φωτογράφησης και την νύκτα κινείται η Αεροπορία της Ταϊβάν (RoCAF) σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες στον τομέα αυτόν εν όψει της εντεινόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας της Κίνας στην περιοχή. Παράλληλα, δρομολογεί διαδικασίες απόκτησης περισσοτέρων βλημάτων Harpoon ώστε να αυξήσει το ποσοστό των κινεζικών απωλειών σε ενδεχόμενη εισβολή.

Τα αναγνωριστικά pods, συμβατά με τα μαχητικά F-16 που διαθέτει η Ταϊβάν, έχουν κόστος 334 εκατ. δολαρίων και αναμένεται να παραδοθούν το 2024. Η ανάγκη της επείγουσας απόκτησης σύγχρονων μέσων αναγνώρισης κατέστη επιτακτική μετά τις φωτογραφίες χαμηλής ευκρίνειας του κινεζικού αεροπλανοφόρου Liaoning που ελήφθησαν τον Απρίλιο.

Μάλιστα οι φωτογραφίες ήταν τόσο κακής ποιότητας που ορισμένοι σχολιαστές στην Ταϊπέι αναρωτιόνταν αν το υπουργείο Άμυνας τις διέρρευσε εσκεμμένως με χαμηλή ευκρίνεια προκειμένου να μην αποκαλύψει στο Πεκίνο τις πραγματικές δυνατότητες της Ταϊβάν στην αναγνώριση… Τα πράγματα μάλλον ήταν διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν καταλήξει στο ατρακτίδιο LOROP (LOng-Range Oblique Photography) MS-110 με γνώμονα την δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ημέρα και νύχτα, από μεγάλη απόσταση, ακόμη και υπό μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Η σχετική προμήθεια συμπεριλαμβάνεται στον προς έγκριση προϋπολογισμό του 2021 που κατέθεσε το υπουργείο Άμυνας στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η RoCAF διαθέτει 142 μαχητικά F-16A/B ενώ έχει παραγγείλει 66 αναβαθμισμένα F-16V ‘Viper’ στο πλαίσιο του προγράμματος Project Phoenix Rising. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα εγκαινιάστηκε στην Ταϊβάν το νέο κέντρο συντήρησης-επισκευών AIDC (Aerospace Industrial Development Corporation) για αεροσκάφη F-16 στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Το επισκευαστικό κέντρο στο Ταϊτσούν κόστισε περίπου 3,75 δισ. δολάρια και θα συμβάλει στην επίλυση χρονίων προβλημάτων όπως καθυστερήσεις παράδοσης επισκευασθέντων α/φων, υψηλά κόστη και εξαντλητική χρήση απαρτίων. Εκτός από την συντήρηση F-16 και άλλων χωρών (Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Νότιο Κορέα) θα αναλάβει επίσης τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων μαχητικών του τύπου της RoCAF σε Viper.

Ο αυξημένος ρυθμός ασκήσεων του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κοντά στην Ταϊβάν επιτάχυνε όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ και τις διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον πυραύλων AGM-84 Harpoon από τις ΗΠΑ. Με βλήματα του τύπου να εξοπλίζουν πολεμικά σκάφη και μαχητικά F-16 σε ρόλο προσβολής στόχων επιφανείας, σε περίπτωση εισβολής οι πιθανότητες να πληγούν σκάφη του κινεζικού Ναυτικού θα ανέλθει στο 70% αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

Ο δε προϋπολογισμός για την απόκτησή τους εκτινάχθηκε στα 2,72 δισ. δολάρια, κάνοντας πολλούς στην Ταϊβάν να μιλούν για υπερβολική προθυμία της κυβέρνησης να ενδώσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για την αγορά δαπανηρού αμυντικού υλικού. Οι υπέρμαχοι της προμήθειας επισημαίνουν ότι η παραγωγή των εγχώριων πυραύλων Hsiung Feng δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ζήτηση για βλήματα cruise παράκτιας άμυνας, σημειώνοντας πως οι Harpoon διαθέτουν χαρακτηριστικά που δεν έχουν τα ταϊβανέζικα βλήματα, π.χ δυνατότητα προσβολής λιμενικών εγκαταστάσεων και πλοίων εντός λιμένων.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com