MUTT: Τα ρομποτικά «μουλάρια» του Στρατού σύντομα έτοιμα για επιχειρήσεις

0
55

Μοιραστείτε το άρθρο

Ένα νέο χερσαίο drone θα συνοδεύει τους Αμερικανούς στρατιώτες στον πόλεμο κουβαλώντας τον βαρύ εξοπλισμό τους και φορτίζοντας τις μπαταρίες των ηλεκτρονικών τους συσκευών. Ο αμερικανικός Στρατός επέλεξε το οκτάτροχο MUTT (Multi-Utility Tactical Transport) της General Dynamics Land Systems ως τον νικητή του διαγωνισμού SMET (Squad Multipurpose Equipment Transport) για ένα πολυχρηστικό ρομποτικό όχημα εδάφους ικανό να μεταφέρει περίπου 1.200 λίβρες υλικού στο πεδίο της μάχης.

Βάσει ενός αρχικού συμβολαίου ύψους 162,4 εκατ. δολαρίων, η General Dynamics θα αναλάβει την παραγωγή 624 οχημάτων, με τις πρώτες παραδόσεις να αρχίζουν το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό συμβόλαιο εκτείνεται έως τον Οκτώβριο του 2024.

Στο πλαίσιο του προγράμματος SMET ο Στρατός αναζητούσε ένα πλήρως αυτόνομο ρομποτικό όχημα που θα μετέφερε τον εξοπλισμό εννέα στρατιωτών σε επίπεδο Ομάδας με ταχύτητα 8 μιλίων/ώρα (για να «συμβαδίζει» με τους στρατιώτες που θα συνοδεύει) και αυτονομία 60 μιλίων για τρείς ημέρες. Λιγότερο βάρος για έναν στρατιώτη σημαίνει μικρότερη κόπωση και μεγαλύτερη ευελιξία.

Επίσης θα πρέπει να παρέχει ενέργεια 1 κιλοβάτ την ώρα εν κινήσει και τουλάχιστον 3 kWh εν στάσει για την ταυτόχρονη φόρτιση των ολοένα και περισσότερων τακτικών ηλεκτρονικών συσκευών που φέρει μαζί του το προσωπικό. Εκτός του στρατιωτικού εξοπλισμού, καυσίμων και όπλων π.χ ΠΑΟ ή φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, το MUTT μπορεί να φορτωθεί με ιατρικά εφόδια ενώ η δυνατότητα τηλεχειρισμού του επιτρέπει την εκτέλεση αναγνώρισης σε εχθρική περιοχή –το ιδιαίτερα μικρό ίχνος του οχήματος στο ραντάρ είναι συγκρίσιμο με αυτό ενός μαχητικού stealth– εφοδιασμένο με βιντεοκάμερες.

Αντίπαλος του MUTT ήταν το MRZR X της Polaris Defense, το εξάτροχο Global Hunter WOLF (Wheeled Offload Logistics Follower) της HDT Expeditionary Systems και το Grizzly, η πρόταση της Textron-Howe & Howe. Μαζί με την General Dynamics Land Systems οι συγκεκριμένες εταιρείες ήταν εκείνες που προκρίθηκαν τελικά στα τέλη του 2017 για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού η οποία προέβλεπε την διάθεση 20 πρωτοτύπων οχημάτων σε δυο Combat Teams Ταξιαρχιών Πεζικού για δοκιμές και ανάλυση επιδόσεων πεδίου πριν την ανάθεση συμβολαίου.

Το 8×8 MUTT «τα πήγε πολύ καλά στα τεστ και ήταν ξεκάθαρα η προτίμηση των στρατιωτών» επισημαίνει ο Υποδιευθυντής του Robotics Requirements Division της MCDID (Maneuver Capabilities Development and Integration Directorate) στο Ft. Benning της Τζώρτζια, Αντισυνταγματάρχης Ρομπ Μπράουν. Ωστόσο η κατασκευάστρια θα πρέπει να προβεί σε ορισμένες αλλαγές πριν την επιχειρησιακή ανάπτυξη του συστήματος, προσθέτει.

Η γεννήτρια που φορτίζει την μπαταρία του ηλεκτροκίνητου οχήματος θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο σημείο για την μείωση του θορύβου, λέει. Η λύση που προτείνει η εταιρεία είναι να μπει από κάτω και να ηχομονωθεί.

Αρχικά προβλεπόταν τα ρομποτικά «μουλάρια» να εξοπλίσουν κάθε Ομάδα, αλλά ο Στρατός αποφάσισε ότι τμήματα και υπομονάδες δεν θα έχουν τα απαιτούμενα μέσα συντήρησης ή μεταφοράς τους όταν δεν πεζοπορούν. Έτσι, το νέο σχέδιο τώρα είναι τα SMET να αναπτυχθούν σε επίπεδο Τάγματος ώστε Ομάδες, Διμοιρίες και Λόχοι να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματά τους χωρίς να δεσμεύονται από την συντήρησή τους.

Αλέξανδρος Θεολόγου    

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com