NSA: Πρόγραμμα SANDKEY | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
61

Στις 10 Ιουνίου 2014 ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης διέρρευσε πληροφορίες για το πρόγραμμα SANDKEY που διενεργείται από την NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη DEA (Drug Enforcement Administration, Διοίκηση Δίωξης Ναρκωτικών) των ΗΠΑ για τη μάχη στη διακίνηση ναρκωτικών μέσω θαλάσσης. Αυτό το πρόγραμμα θα δούμε και εμείς σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: TheDailyChronic.net

Η DEA είναι μία υπηρεσία με μοναδική εξειδίκευση στο χώρο καταπολέμησης των ναρκωτικών, ωστόσο δεν έχει την εντυπωσιακή εμπειρία που έχει η NSA στο χώρο των υποκλοπών. Έτσι συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του προγράμματος με κωδική ονομασία SANDKEY. Ο στόχος του SANDKEY είναι η υποκλοπές μη κρυπτογραφημένων επικοινωνιών ασυρμάτων σε συχνότητες VHF που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών στα σκάφη τους στη περιοχή της Καραϊβικής και των νότιων ακτών των ΗΠΑ. Το δεύτερο μέρος της αποστολής του SANDKEY είναι ο εντοπισμός των σκαφών για να επέμβει η ακτοφυλακή μαζί με πράκτορες της DEA. Βλέπετε το παράδειγμα που περιλαμβάνει η διαρροή παρακάτω.


«Το πρόγραμμα κυρίως εξάγει πληροφορίες βάσει επικοινωνιών φωνής και μέσω Εντοπισμού Κατεύθυνσης με Ραδιοσήματα, ώστε οι μονάδες επιβολής του νόμου να επέμβουν στο πλοίο «μάνα». Για παράδειγμα, μία ομάδα του Νότιου Παναμά Εξπρές (PANEX-S), μέσω ενός πληροφοριοδότη γνωρίζει την αναχώρηση ενός σκάφους, το SANDKEY θα ενεργοποιηθεί και θα παρακολουθεί τις επικοινωνίες και η αποσπασμένη ομάδα της ακτοφυλακής θα κάνει επέμβαση. Το SANDKEY, σε αυτή τη μακροχρόνια χρήση του, έχει εντοπίσει και αναγνωρίσει μεγάλους διαδρόμους διακίνησης ναρκωτικών στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ και στη Καραϊβική μέσω εντοπισμού θέσεων και ανάλυσης.»


Πηγή: WorthPoint.com

Για τους αναγνώστες που ίσως να μη το γνωρίζουν, η επιχείρηση Παναμάς Εξπρές (Panama Express, PANEX) είναι μία πολυετής διακλαδική επιχείρηση καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών υπό την διοίκηση της DEA. Ας δούμε όμως τι ακριβώς κατασκεύασε η NSA για αυτό το πρόγραμμα. Παρακάτω βλέπετε το δίκτυο κεραιών HFDF (High-Frequency Direction Finding, Υψηλών Συχνοτήτων Εντοπισμός Κατεύθυνσης) που έχει τοποθετήσει η NSA στη περιοχή ενδιαφέροντος για τριγωνισμό και εντοπισμό των θέσεων των σκαφών και πλοίων των διακινητών. Με πράσινο χρώμα είναι οι κεραίες που είναι σε πλήρως επιχειρησιακό στάδιο και με κίτρινο όσες δε λειτουργούν.

Πηγή: CryptoMe.org

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το SANDKEY αναλύονται και επεξεργάζονται στο EPIC (El Paso Intelligence Center, Κέντρο Πληροφοριών του Ελ Πάσο) το οποίο λειτουργεί υπό την ηγεσία της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών). Μάλιστα, όπως αναφέρει η διαρροή η CIA αρκετές φορές «δίνει» αποστολές της για τη Λατινική Αμερική στη DEA καθώς η DEA έχει πολύ καλύτερες διασυνδέσεις και προσωπικό που είναι βαθιά μέσα στα δίκτυα τρομοκρατικών οργανώσεων και οργανωμένου εγκλήματος στη Λατινική Αμερική.

Πηγή: CryptoMe.org

Στη παραπάνω διαφάνεια βλέπετε τις αντίστοιχες κεραίες συλλογής που εγκατέστησε η NSA στη γεωγραφική περιοχή του CONUS (Contiguous United States, Συνεχόμενες Ηνωμένες Πολιτείες), δηλαδή στις 48 πολιτείες των ΗΠΑ εκτός Αλάσκα και Χαβάη. Αντίστοιχα βλέπετε μερικές ακόμα από αυτές που είναι σε ειδικά κέντρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην επόμενη διαφάνεια.

Πηγή: CryptoMe.org

Αναφορικά με τη παραπάνω διαφάνεια, ήδη περιγράψαμε τη είναι το EPIC, τα διάφορα MIFC (Maritime Intelligence Fusion Center, Κέντρο Ανάλυσης Θαλάσσιων Πληροφοριών) είναι αντίστοιχα κέντρα συλλογής/υποκλοπών της ακτοφυλακής, και JIATF-S (Joint Interagency Task Force-South, Ενωμένη Διυπηρεσιακή Ομάδα Δράσης-Νότος) είναι μία διυπηρεσιακή μονάδα για τη καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών στις νότιες ΗΠΑ και έχει έδρα στο νησί Κι Ουέστ, στη πολιτεία της Φλόριντα. Για την ακρίβεια είναι στο κτίριο Τρούμαν στο Σταθμό Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού του Κι Ουέστ. Βλέπετε παρακάτω την είσοδο του κτιρίου Τρούμαν που έχει όλα τα εμβλήματα των υπηρεσιών που συνεργάζονται εκεί.

Πηγή: Pinterest.com

Κλείνοντας, εδώ βλέπουμε μία άλλη πλευρά της NSA που δε τη βλέπει συχνά ο κόσμος που είναι εκτός της κοινότητας πληροφοριών. Η NSA πολλές φορές προσφέρει τεχνογνωσία για υποκλοπές και κυβερνο-κατασκοπεία, και εδώ βλέπουμε ένα εξαιρετικό τέτοιο παράδειγμα που λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Το πρόγραμμα SANDKEY.

Source link