Track test εν πλω για τις νέες “ρόδες” του Γαλλικού Στρατού

0
15

Το μήνα που πέρασε ο Γαλλικός Στρατός (Armée de Terre) πραγματοποίησε μια αξιολόγηση δύο φάσεων στο νέο του όχημα μεταφοράς προσωπικού, το τεθωρακισμένο πολλαπλού ρόλου Griffon 6×6 (VBMR) το οποίο δοκιμάστηκε σε φάσεις φόρτωσης και εκφόρτωσης από πλοίο αμφιβίας εφόδου ‘Dixmude’ κλάσης Mistral του Γαλλικού Ναυτικού. Σκοπός της δοκιμής ήταν να εξεταστεί η διαλειτουργικότητα του τεθωρακισμένου οχήματος με ένα αποβατικό που είναι αραγμένο σε μώλο χωρίς την ικανότητα Roll-on-Roll-off (Ro-Ro). Το Griffon έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανοιχτού τύπου οχηματαγωγά (CTM) και ταχέα αποβατικά σκάφη (EDA-R). Μόλις οι δοκιμές ολοκληρωθούν, το όχημα θα μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά με αποβατικές δυνάμεις σε θαλάσσια θέατρα επιχειρήσεων.

Το όχημα VBMR Griffon (Véhicule blindé multi-rôles ή τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλών αποστολών) είναι ένα γαλλικό τεθωρακισμένο όχημα γενικής χρήσης που θα αντικαταστήσει τα σημερινά ΤΟΜΠ VAB του Γαλλικού Στρατού. Το όχημα έχει βασιστεί σε πήγμα εμπορικού φορτηγού οχήματος 6×6 παντοδαπούς εδάφους και θα μπορεί να μεταφέρει έως 8 εξοπλισμένους οπλίτες. Η κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τα οχήματα “Griffon” και “Jaguar” είναι υποχρεωμένη βάσει των όρων της συμφωνίας να κρατήσει το κόστος ανά μονάδα Griffon κάτω από 1 εκατομμύριο Ευρώ. Αυτή τη στιγμή, προγραμματίζονται έξι διαφορετικές εκδόσεις του Griffon εκ των οποίων οι τέσσερις (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, όχημα διοίκησης, ασθενοφόρο και παρατηρητή πυροβολικού) να έχουν παραγγελθεί σε πρώτη φάση. Μετά το 2021, μια πολύ πιο ελαφρά έκδοση 4 × 4 μπορεί να αναπτυχθεί για χρήση ως όχημα αναγνώρισης.

MEPAC: ο ρομποτικός όλμος του Γαλλικού Στρατού

Τα οχήματα είναι σχεδιασμένα με απλότητα για ευκολία στη συντήρηση και υποστήριξη. Για παράδειγμα, τα Griffon και Jaguar κινούνται με υπάρχοντες εμπορικούς κινητήρες φορτηγών που έχουν τροποποιηθεί για να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους καυσίμου. Το όχημα έχει συμπιεσμένη καμπίνα πληρώματος για την προστασία του τελευταίου από χημικούς, βιολογικούς και ραδιολογικούς παράγοντες. Επιπλέον, εξοπλίζεται με τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού ικανούς να φέρουν πολυβόλα είτε των 12.7 mm ή των 7.62 mm ή ακόμα και αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων των 40 mm. Προαιρετικά θα μπορεί να εξοπλιστεί και με δύο εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων Missile Moyenne Portée (MMP). Οκτώ εκτοξευτές καπνογόνων φέρονται στον σταθμό οπλισμού , που επίσης διαθέτει συσκευή ακουστικού εντοπισμού ελευθέρων σκοπευτών.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com