UAV: Black Hornet Nano | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
237

Τα τελευταία χρόνια ένα νέο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος, ή όπως είναι πιο διαδεδομένο με τον Αγγλικό όρο, UAV (Unmanned Aerial Vehicle, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος) άρχισε να υιοθετείται από κάποιες χώρες. Είναι το μικροσκοπικό Black Hornet Nano της Νορβηγικής εταιρίας ProxDynamics AS και σε αυτό το άρθρο θα το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

black_hornet_nano_01

Το 2011 οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ένα συμβόλαιο έρευνας και ανάπτυξης 160 φορητών UAV για επιχειρήσεις αναγνωρίσεως ύψους £20 εκατομμυρίων. Το συμβόλαιο ήταν με την εταιρία Marlborough Communications Ltd. η οποία σε συνεργασία με τη Νορβηγική εταιρία ProxDynamics AS έφερε στη Μεγάλη Βρετανία μία πρωτοπόρα τεχνολογία. Η ProxDynamics AS ήδη κατασκεύαζε το συγκεκριμένο UAV για τις Ειδικές Δυνάμεις του Νορβηγικού στρατού. Οι Βρετανοί τα δοκίμασαν σκληρά σε αναγνωριστικές αποστολές στο Αφγανιστάν τις αρχές του 2013 και εν τέλει, είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα. Μέχρι τον Απρίλιο του 2013 από τα 160 αρχικά UAV είχαν εξοπλιστεί με 324, όλα τους εν ενεργεία σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε έναν Βρετανό που χρησιμοποιεί ένα τέτοιο αεροσκάφος.

black_hornet_nano_02

Το κόστος του κάθε UAV ανέρχεται στις $195.000 και ολόκληρο το όνομα του είναι PD-100 Black Hornet Nano. Στα Ελληνικά «black hornet» σημαίνει «μαύρη σφήκα». Στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού, το NSRDEC (Natick Soldier Research, Development and Engineering Center, Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής Στρατιωτών Νάτικ) του στρατού των ΗΠΑ έκανε έρευνα για περίπου ένα χρόνο σχετικά με το πρόγραμμα CP-ISR (Cargo Pocket – Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance, Τσέπης Παντελονιού – Συλλογή Πληροφοριών, Παρακολούθηση, και Αναγνώριση). Με σχετική άνεση όλοι συμφώνησαν ότι το PD-100 καλύπτει όλα όσα απαιτεί το πρόγραμμα και έτσι οι πρώτες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ άρχισαν να τα χρησιμοποιούν το Μάρτιο του 2015 ενώ τον Ιούνιο του 2015 η εταιρία ProxDynamics κυκλοφόρησε το ανανεωμένο μοντέλο με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε από τις πρώτες δοκιμές. Το βελτιωμένο μοντέλο έχει δυνατότητα νυχτερινής παρατήρησης, διαφορετικό τρόπο μετάδοσης δεδομένων και καλύτερη ικανότητα πτήσης. Μέχρι σήμερα πάνω από 3000 PD-100 έχουν πουληθεί σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας των ΗΠΑ, της Νορβηγίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

black_hornet_nano_03

Η εταιρία διαφημίζει το συγκεκριμένο UAV ως PRS (Personal Reconnaissance System, Προσωπικό Σύστημα Αναγνώρισης) και το βασικό του πλεονέκτημα είναι το μικρό του μέγεθος. Χάρη στο μικρό ηλεκτρικό κινητήρα του, το χρώμα του και το μέγεθος του είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αντιληπτό ακόμα και όταν βρίσκεται εντός κτιρίων. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους βασικούς στόχους κατά την ανάπτυξη του, δηλαδή να μπορεί ο στρατιώτης να παρακολουθήσει το εσωτερικό ενός χώρου με ασφάλεια χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον εχθρό. Σύμφωνα με την εταιρία κατασκευής του τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει σε τακτικό επίπεδο είναι τα ακόλουθα:

 • Φορητότητα (ολόκληρο το σύστημα χωράει σε μία τσέπη)
 • Ετοιμότητα (μπορεί να πετάξει σε λιγότερο από ένα λεπτό)
 • Πρόσβαση (μπορεί να πετάξει σε κλειστούς ή περιορισμένους χώρους)
 • Απαρατήρητο (μικρό και με ελάχιστο ίχνος θορύβου)
 • Ευκολία χρήσης (χρειάζεται ελάχιστη εκπαίδευση και καμία γνώση αεροναυτιλίας και χειρισμού αεροσκαφών)
 • Ασφάλεια (δεν αποτελεί κίνδυνο για το προσωπικό ή άλλα αεροσκάφη)
 • Προσιτό (μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να είναι αναλώσιμο)

black_hornet_nano_04

Σήμερα η ProxDynamics πουλάει το PD-100 σε οποιονδήποτε χωρίς κάποιο προαπαιτούμενο καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είναι ένα UAV σχεδιασμένο ως PRS που έχει πολλές δυνατότητες πέραν της στρατιωτικής χρήσης. Μερικά παραδείγματα από πιθανές χρήσεις του PD-100 που ίσως να δούμε στο μέλλον είναι οι παρακάτω.

 • Έρευνα και διάσωση
 • Αναγνώριση σε περιορισμένους χώρους
 • Παρατήρηση πίσω, ανάμεσα και κάτω από εμπόδια
 • Γενική εικόνα για επίγνωση της κατάστασης
 • Αναγνώριση αντικειμένων
 • Κοντινές παρακολουθήσεις
 • Έλεγχος πλήθους
 • Παρακολούθηση-έλεγχος πυρηνικών εγκαταστάσεων
 • Έλεγχος χημικών εγκαταστάσεων έπειτα από ατυχήματα

Η συλλογή του UAV PD-100 που βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία αποτελείται από μία πλαστική θήκη η οποία έχει στο κέντρο το χειριστήριο του UAV και δεξιά και αριστερά τις θήκες για δύο Black Hornet και την οθόνη χειρισμού του που ενώνεται με ένα καλώδιο.

black_hornet_nano_05

Και στη συνέχεια βλέπετε πως είναι τα δύο τμήματα στα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα τα δύο PD-100 που έρχονται μαζί με τη συλλογή.

black_hornet_nano_06

Σε κάθε συλλογή περιλαμβάνονται όλα τα παραπάνω καθώς και λογισμικό εκπαίδευσης που διδάσκει στο χειριστή πως λειτουργεί το χειριστήριο. Ταυτόχρονα, το λογισμικό διδάσκει το χειριστή στο πως να ρυθμίζει το PD-100 για αυτόνομη πτήση, βασική συντήρηση, κτλ.

black_hornet_nano_07

Στη συνέχεια έχουμε μία πολύ σύντομη ανάλυση των βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών του.

Εκπέτασμα Πτερύγων 12 εκατοστά
Βάρος (με κάμερες και μπαταρία) 18 γραμμάρια
Μέγιστη Ταχύτητα 18 χιλιόμετρα/ώρα
Αυτονομία Πτήσης 25 λεπτά
Εύρος άμεσης επικοινωνίας 1500 μέτρα σε ευθεία
Τρόποι Πλοήγησης Χειροκίνητα μέσω μετάδοσης βίντεο ή με συντεταγμένες GPS
Αυτόματος Πιλότος Αυτόνομος ή με σημεία αναφοράς
Αυτόματες Λειτουργίες Ακίνητο & παρακολούθηση, προκαθορισμένες διαδρομές
Κίνησης Κάμερας Χειριζόμενη κατά ύψος και διεύθυνση
Δεδομένα Αποστολή βίντεο σε πραγματικό χρόνο και φωτογράφιση

Από τα παραπάνω αξίζει να αναφέρουμε ότι παρότι η μέγιστη απόσταση επικοινωνίας με το χειριστή είναι 1500 μέτρα σε ευθεία, αν το PD-100 έχει προγραμματιστεί να εκτελέσει μία διαδρομή (για παράδειγμα με συντεταγμένες GPS) ακόμα και όταν θα χάσει την επικοινωνία θα συνεχίσει σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτόματου πιλότου που του έχει οριστεί. Δηλαδή είτε ακολουθώντας συγκεκριμένα σημεία αναφοράς-συντεταγμένες, είτε πηγαίνοντας από το σημείο Α στο σημείο Β μέσω της συντομότερης διαδρομής όπως την υπολογίζει το ίδιο (αυτόνομος αυτόματος πιλότος).

black_hornet_nano_08

Η οθόνη που συνδέεται με το χειριστήριο είναι μία στρατιωτικών προδιαγραφών 7″ οθόνη LCD όπου τη βλέπετε καλύτερα εδώ.

black_hornet_nano_09

Ολόκληρη η συλλογή έχει βάρος 1.3 κιλά και υπάρχουν διαθέσιμα προαιρετικά, εξωτερική κεραία που προσφέρει καλύτερη ποιότητα και εύρος σήματος καθώς και θήκη μεταφοράς τύπου MOLLE. Η θήκη αυτή αποτελείται από δύο θήκες, η πρώτη μπαίνει στο γιλέκο μάχης και περιέχει την οθόνη όπου όταν ανοίγει δίνει τη δυνατότητα στο χειριστή να παρακολουθεί την οθόνη χωρίς να χρειάζεται να την κρατάει. Αυτό το βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία.

black_hornet_nano_10

Η δεύτερη θήκη είναι αυτή στην οποία μπαίνει η πλαστική βάση του χειριστηρίου και των δύο UAV που είδαμε νωρίτερα. Είναι πάλι θήκη τύπου MOLLE οπότε μπορεί να τοποθετηθεί είτε στο γιλέκο μάχης όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία.

black_hornet_nano_11

Είτε στη ζώνη του χειριστή όπως μπορείτε να τη δείτε στη συνέχεια.

black_hornet_nano_12

Το PD-100 φέρνει ένα μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα στο σύγχρονο πεδίο μάχης που συχνά είναι σε κατοικημένες περιοχές. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε αντίστοιχα συστήματα να χρησιμοποιούνται και από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.

black_hornet_nano_13

Τέλος, παραθέτουμε το βίντεο διαφήμισης-προώθησης του PD-100 από τη κατασκευάστρια εταιρία του. Το τελευταίο διάστημα το PD-100 έχει γνωρίσει αρκετή δημοσιότητα και έτσι υπάρχουν αρκετά σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο για όποιον επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες.

Source link